El blog de la Maria Carme

M'he decidit a fer un blog per intentar no perdre el ritme de les noves comunicacions, perquè al cap i a la fi és això: una nova forma de comunicar-nos, que és una de les primeres necessitats humanes, si no quin sentit té si el meu jo no el puc comunicar amb ningu? la segona fase va més enllà que és la de compartir. Bé això, per un altre dia...

dissabte, de juny 11, 2011

Salutació als nous regidors electes

Abans de passar a la constitució formal del nou ajuntament permeteu-me compartir algunes reflexions amb tots vosaltres.

No cal dir que m’omple d’emoció poder estar avui aquí presidint aquest acte. Son fets que un no pensa mai que li puguin passar a la vida, però resulta que passen...


Llegia fa uns dies* en un diari que al llindar de la porta de la sala de Plens de la Bisbal de l’Empordà, hi ha escrita una frase que diu: “Entreu amb el cap dret i amb el cor net!” Aquestes paraules adreçades als càrrecs electes ens recorden que hem d’estar orgullosos d’exercir la funció de servidors públics i que ho hem de fer amb tota honestedat .

Ens parlen de la dignitat dels que representem als nostres conciutadans però també de les obligacions morals que això comporta i que per sobre d’altres vinculacions o interessos hem de fer prevaldre la nostra dignitat personal.

Tots nosaltres, fa uns mesos vàrem dir un sí a la proposta d’anar a unes llistes municipals. Segurament tots varem haver de reflexionar molta estona o dies abans de donar aquest sí, perquè donar aquest sí, no és fàcil; anar a una llista municipal vol dir comprometre’t, implicar-te, vincular-te amb el teu municipi, amb els teus veïns, amb la teva gent d’una manera més intensa durant els propers quatre anys de la teva vida.

Però el dia 22 de maig no només ens vàrem comprometre amb Mataró els que estem aquest costat de la sala de Plens, els que esteu a l’altre costat i tots aquells que ens vareu votar també, en certa manera, us vareu comprometre a treballar amb nosaltres pel bé de la ciutat, i fins i tot aquells que no varen votar, que pensaven que tal vegada ja els estava bé el que els altres decidien per a ells..., aquells també es comprometien a treballar per la ciutat.


Tots, d’una manera o altra, ens hem compromès a treballar per a la nostra ciutat, per fer d’aquesta ciutat un espai de convivència i de cohesió social. No podríem parlar de democràcia real sinó hi ha participació en la política*. No hi ha democràcia veritable si deleguem l’acció i la responsabilitat de governar exclusivament en els càrrecs electes. No podem parlar de societats democràtiques sense el compromís individual, aquesta paraula que de vegades ens fa basarda pronunciar: compromís

Així doncs, tots estem avui aquí per a treballar per la nostra ciutat, per a tota la gent que viu a Mataró: per als nascuts aqui i per als que han decidit viure i treballar a la nostra ciutat.

De fet, no podríem exercir el nostre càrrec de regidors electes sense tenir en compte que ho fem mirant els altres. Els altres, els nostres veïns, la nostra gent són la nostra raó d’estar aquí. Sense l’altre jo no seria, perquè estaria sol; per tant és l’altre el que em dóna sentit a mi mateix i és per l’altre que estic aquí. I és per a ell que vull esforçar-me en fer créixer i fer progressar aquesta ciutat.

D’aquí uns moments sobre la constitució i els estatuts prometrem o jurarem que exercirem la nostra funció de càrrec electe amb honestedat, però jo voldria demanar-vos que anéssim més enllà, que féssim un pas més i que en aquest moment tan solemne poséssim damunt d’aquestes normes una norma més, una norma encara més bàsica i que ens uneix a tots els homes i dones del món, que està refosa en el codi dels drets humans i que podríem resumir en una sola norma que ha de guiar la nostra actuació: i que és que, per damunt de tot, ens comprometem a treballar per la dignitat de la persona humana, de tota persona humana.

I encara una cosa més. Aquest treball nostre, aquest esforç nostre per la dignitat de la persona humana no es pot acabar als límits del nostre municipi, ni de la nostra comarca, ni del nostre país... Els ciutadans de Mataró, en sabem prou d’aquesta tasca: des de fa molts anys el nostre anhel per aconseguir un món més just i més cohesionat ha traspassat el nostre terme municipal: des de fa molts anys aquesta ciutat mira més enllà i amb aquest afany de treballar per la dignitat de les persones aporta una petita part del seu pressupost a fer realitat un dels preceptes dels drets humans que abans hem esmentat: que d’altres pobles, d’altra gent amb menys oportunitats que nosaltres puguin també avançar en justícia social i en equitat. I per tant al comprometre’ns ara davant dels nostres ciutadans fem-ho també amb aquest esperit solidari que sempre ens ha caracteritzat.

Així doncs, imbuïts per aquest desig d’acceptar el càrrec de regidor amb dignitat i de complir les nostres funcions amb honestedat tal i com ens recordava aquella primera frase: “Entreu amb el cap dret i amb el cor net!” prosseguim ara l’acte de constitució d’aquest nou ajuntament.

*El Punt: J. Matas, 23/05/11

*El Punt: E. Serra, 25/05/11